dissabte, 5 d’abril del 2014

8. Lliurecanvisme

A finals del segle XVIII l’escola clàssica composta per un conjunt d’intel·lectuals britànics amb figures com: Adam Smith, David Ricardo, Thomas Rober Malthus i John Stuart Mill van elaborar un nova concepció econòmica el liberalisme.
-       ADAM SMITH
Il·lustració d'Adam Smith 
Defensava la supremacia de l’individu davant dels estaments i considerava que la recerca de d’interès propi havia de ser el motor del desenvolupament econòmic. Per tan, cada bé ha de ser produït depenent de la demanda de cada individu. El mercat adquireix un doble joc entre la oferta i la demanda  que el vertebra.
 El paper de  l’Estat en l’economia ha de ser reduït; si més no ha d'eliminar els monopolis i  les idees proteccionistes per tal que es faciliti el creixement econòmic. No obstant, no es mostra contrari a que l’Estat intervingui en l’àmbit públic com: l’educació,la justícia o l’exèrcit.









Il·lustració crítica amb el capitalisme
La concepció de que tot allò produït al camp i a les fabriques era considerat propietat privada va impulsar el capitalisme. Un sistema econòmic que té com objectiu principal obtenir el màxim benefici individual. Els propietaris amb adquisicions econòmiques intenten maximitzar els beneficis mentre que els assalariats lluitaran per aconseguir uns salaris més alts creant així una confrontació d’interessos entre empresaris i treballadors.






El nou sistema industrial defensarà una postura coneguda com lliurecanvisme en la qual l’Estat no intervingués en el comerç internacional i doncs facilitar els intercanvis comercials entre diferents estats mitjançant la competitivitat de les empreses qui regularien el mercat.
Com a idea tradicional i oposada al lliurecanvisme hi havia el proteccionisme que consistia en defensar i fomentar el creixement de les indústries pròpies de cada estat. El mecanisme  més habituals era la imposició d’aranzels als productes d’origen estranger; per així encarir-los  i que a curt termini la seva importació no fos rendible.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada