diumenge, 6 d’abril del 2014

10. Societat i vida (I)

-ORGANITZACIÓ DE LES CLASSES SOCIALS
La industrialització va provocar una sèrie de canvis en la societat respecte a la seva organització en el territori l’èxode rural i l’augment progressiu dels nuclis urbans va donar lloc a una societat urbana. Hi havia dos grups socials que la conformaven: la burgesia i el proletariat.
La burgesia estava composta per l’aristocràcia tradicional posseïdora de terres i la nova aristocràcia on hi havia rendistes, empresaris, banquers i constructors. Aquest grup social dominava els sectors polítics i financers. Mentre que el proletariat era el grup social que representava a les classes populars aquells treballadors industrials o agrícoles que amb prou feines vivien gracies a la seva força de treball.

Les diferències d’aquest dos grups socials eren presents fins i tot en l’organització de les ciutats ja que aquesta  presentava una forta segregació per  barris segons a quina  classe social formessis part. Per una banda, els barris residencials on es concentrava la burgesia (posseïdora dels mitjans de producció) que normalment, es trobaven fora de la contaminació de les fàbriques, i vivien en amples avingudes on es disposava de serveis públics com enllumenat i clavegueram i per una altra banda, els barris obrers on es concentraven els treballadors de les fàbriques  que no tenien una organització planificada i s’anava adaptant a les necessitats i el creixement continu. Dels barris obrers podem destacar que  els carrers no estaven pavimentats,que no es disposava d’enllumenat ni de  clavegueram fet que comportava pitjors condicions higièniques fent que les condicions de vida  fossin insalubres i per tant, era més fàcil la propagació de malalties.
Il·lustració de Londres al 1842

Il·lustració d'una ciutat industrial










-L’AUGE DE LA BURGESIA
Dins de les classes privilegiades l’aristocràcia tradicional lligada a la possessió de terres  va quedar en un segon lloc respecte a la nova burgesia nascuda del món industrial . Per tant la gran elit social estava formada per  empresaris, els banquers i els grans terratinents  els quals difonien les seves idees i els seus valors a la resta de la societat.
Entre els seus ideals hi havia la exaltació de la propietat privada, la feina, l’estalvi i l’esperit individual.  De tota la societat eren els únics que accedien a la educació secundària i a la universitat vertebrant les elits polítiques, científiques i culturals.
El paper de la família era essencial per a la transmissió i consolidació dels valors; l’habitatge familiar era símbol d’estatus social i mostra de riquesa. Fet del nivell d’ostentació del món burgés es feia visible amb el fet de disposar de servei domèstic, portar vestits elegants i també amb la costum de tenir institutrius i tutors per educar als fills en activitats concretes com esgrima o equitació entre d’altres activitats.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada