divendres, 4 d’abril del 2014

7. El paper dels bancs en la Revolució Industrial

Quan s’inicià la Revolució Industrial el Banc d’Anglaterra ja portava més de mig segle funcionant ja que va ser fundat el 1694, durant la guerra contra la França del rei Lluís XIV. El seu objectiu era proporcionar capital al Govern; després de la guerra començà a recaptar inversions de capital estranger i a concedir préstecs.
Els bancs es convertiren en el motor clau de l’economia, la concessió de crèdits a les empreses i les accions com a intermediaris entre particulars i empreses els feren guanyar la confiança entre la població. Poc a poc la població començà a guardar els seus estalvis als bancs on s’invertia a la indústria i els negocis petits.

Al principi de la Revolució Industrial la majoria de les empreses eren propietat d’un individu o d’una família en concret però conforme avançava l’industrialització els propietaris van començar a tenir dificultats per comprar maquinària més moderna i contractar nous empleats.


Per resoldre aquests infortunis es crearen les societats anònimes, en aquestes societats el capital que és necessari per l’empresa es divideix en accions. Aquestes accions son comprades a la borsa per els futurs socis de l’empresa. Si la venda d’accions resulta beneficiosa per a l’empresa el valor de es accions augmenta i aquestes es revenen a la borsa, proporcionant continus beneficis.


El Banc d'Anglaterra va tenir un paper rellevant en el devenir de la Revolució Industrial.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada