dimecres, 2 d’abril del 2014

2. Precedents de la Revolució Industrial



-Com era la Gran Bretanya abans de la Revolució industrial?

A mitjans del segle XVIII fins gairebé 1780 , Gran Bretanya mantenia com a font de riquesa una economia basada exclusivament en el sector agrícola i artesà. El sistema econòmic continuava fent servir un sistema de subsistència caracteritzat per l’autoconsum.
 Els grans nuclis de població es concentraven al camp on es dedicaven a treballar la terra, fer-se càrrec dels ramats i elaborant productes de primera necessitat com per exemple:peces de vestir amb la pròpia llana dels animals o fins i tot la elaboració d’aliments com formatge o pa.
Mentre a les ciutats hi havia les elits minoritàries que podien ser: grans propietaris de terres que vivien de la renta que els hi proporcionava el pagès que cuidava les seves propietats, professions lliures, comerciants i l’aristocràcia que es desenvolupava als voltants del monarca. D’aquest últim sector van sorgir els intel·lectuals que tot i la seva posició privilegiada tindran com a prioritat plasmar les seves iniciatives i potenciar la seva idea de progrés mitjançant l’aplicació d’ innovacions tècniques en el sistema productiu.

-Que provoquen els avanços tecnològics?


La introducció  d’avanços tecnològics a l’agricultura es coneix com a la revolució agrícola va provocar l’augment de la producció d’aliments i per tant, el subministrament dels aliments garantien la supervivència de la població. Com a conseqüència, es va dur a terme un creixement demogràfic, és a dir, un augment de la població fent que no es produeixin episodis destacats de fam, malalties i epidèmies. Això va dona lloc a un augment de la natalitat i una baixada de la mortalitat fent que la esperança de vida creixi fins a gairebé els cinquanta anys. 

A continuació hi tenim un gràfic respecte a la població a alguns països europeus des de 1700-1900:

Gràfic estret del llibre de primer de Batxillerat: Història del món contemporani (Ed.Vicencs Vives, pàg. 25)


















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada